CHŁODNIK PODANY Z KLUSKAMI LENIWYMI Z SEREM
Przygotowanie
CHŁODNIK:
W dużym garnku doprowadzamy bulion do wrzenia. Buraczki odcinamy od liści. Dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Tak samo postępujemy z grubymi łodyżkami. Buraczki i pokrojone łodygi wrzucamy do bulionu i gotujemy około 15 minut, aż zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Liście botwinki, szczypiorek, koperek i ogórka dokładnie myjemy. Siekamy liście, szczypiorek i koperek, kroimy w kostkę ogórka zielonego i małosolnego, następnie wszystko wrzucamy do bulionu z buraczkami. Dolewamy zsiadłe mleko, śmietanę i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby nasza zupa mocno się schłodziła.
KLUSKI LENIWE Z SEREM:
Kluski leniwe z serem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy i wrzucamy zamrożone kluski, nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Gotujemy na niedużym ogniu 6 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.
PODANIE:
Nalewamy chłodnik do miseczek. Kluski leniwe kroimy w plasterki i układamy w zupie. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, dodajemy plasterki rzodkiewki. Możemy podać również z ugotowanym jajkiem na twardo.