CHŁODNIK PODANY Z KLUSKAMI LENIWYMI Z SEREM

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --CHŁODNIK:

    W dużym garnku doprowadzamy bulion do wrzenia. Buraczki odcinamy od liści. Dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Tak samo postępujemy z grubymi łodyżkami. Buraczki i pokrojone łodygi wrzucamy do bulionu i gotujemy około 15 minut, aż zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Liście botwinki, szczypiorek, koperek i ogórka dokładnie myjemy. Siekamy liście, szczypiorek i koperek, kroimy w kostkę ogórka zielonego i małosolnego, następnie wszystko wrzucamy do bulionu z buraczkami. Dolewamy zsiadłe mleko, śmietanę i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby nasza zupa mocno się schłodziła.

    --KLUSKI LENIWE Z SEREM:

    Kluski leniwe z serem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy i wrzucamy zamrożone kluski, nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Gotujemy na niedużym ogniu 6 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --PODANIE:

    Nalewamy chłodnik do miseczek. Kluski leniwe kroimy w plasterki i układamy w zupie. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, dodajemy plasterki rzodkiewki. Możemy podać również z ugotowanym jajkiem na twardo.