Składniki
Przygotowanie
--CHŁODNIK:
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dolewamy bulion i dodajemy groszek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na średnim ogniu. Zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy listki mięty, jogurt, awokado i sok z limonki. Całość miksujemy w blenderze na gładki krem.
--PIEROGI STAROPOLSKIE:
Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową.
--PODANIE:
Zimny krem nalewamy do misek, dodajemy pierogi, obsypujemy sezamem i szybko zjadamy, ciesząc się z pierwszych upalnych dni.