CZERWONA ZUPA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I USZKAMI Z MIĘSEM

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

    --PAPRYKA

    Umyte i osuszone papryki nacieramy olejem, wkładamy do woreczka do pieczenia razem z czosnkiem i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 210 stopni (papryka miejscami powinna być czarna).Upieczone papryki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia (nie otwieramy woreczka). Gdy papryka przestygnie, otwieramy woreczek i delikatnie ściągamy z niej skórkę oraz oczyszczamy z nasion. Upieczony miąższ wyciskamy z łupinek czosnkowych.

    --KREM Z PAPRYKI

    W dużym garnku rozgrzewany łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ze szczyptą soli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę, mieszamy i podsmażamy około 8 minut. Dodajemy suszone pomidory i nadal podsmażamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw i gotujemy około 8 minut. Doprawiamy suszonym oregano. Dodajemy wcześniej przygotowaną paprykę i czosnek. Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy na nie dużym ogniu około 15 minut. Zdejmujemy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem.

    --USZKA Z MIĘSEM

    Uszka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone uszka z mięsem. Delikatnie mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyjmujemy uszka łyżką cedzakową. Aby uszka się nie posklejały, dodajemy do nich około 1,5 łyżki oliwy z oliwek.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Zupę podajemy z uszkami, pokruszonym serem śródziemnomorskim, szczypiorkiem, i cienkimi plasterkami twardego żółtego sera. Na koniec- skrapiamy jeszcze oliwą z oliwek.