FALAFELE Z SOSEM Z TAHINI Z KLUSKAMI NA PARZE
Kotleciki z ciecierzycy to lubiana na całym świecie street foodowa przekąska pochodząca z krajów arabskich. Ulubiona nocna przekąska wszystkich wracających z imprezy wegan i wegetarian, taka roślinna alternatywa dla kebaba. Przepyszne falafele zrobicie również z łatwością w domu! Idealne domowe falafele są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. I choć smażone na głębokim tłuszczu, to same w sobie nie są ani trochę za tłuste. Za to z daleka pachną aromatycznymi przyprawami. Wszyscy z miejsca robią się głodni! Ale uwaga, zapomnijcie o ciecierzycy z puszki czy słoika. Do przygotowania falafela nadaje się tylko sucha ciecierzyca namoczona przez noc w zimnej wodzie. Dopiero następnego dnia miksujemy ją w blenderze, albo – i to jest najlepsza opcja – mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Falafele:
Sos:
Dodatki:
Przygotowanie
FALAFELE:
Ciecierzycę namaczamy w dużej ilości ziemnej wody przez całą noc. Następnego dnia, gdy ciecierzyca napęcznieje, odcedzamy ją, przelewamy zimną wodą i przesypujemy do naczynia blendera. Dodajemy grubo posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki i kolendry, listki mięty, wszystkie przyprawy oraz sodę. Na koniec wyciskamy sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, aż masa stanie się klejąca. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, smażymy je na mocno rozgrzanym oleju (około 2 cm wysokości oleju) z obu stron. Falafel powinien być dobrze zrumieniony, wtedy będzie delikatnie chrupiący z zewnątrz. Usmażony falafel przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju.
SOS:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu (orzeszki ziemne, tahini, jogurt, czosnek, sok z cytryny, oliwę i sól) bardzo dokładnie miksujemy, aż otrzymamy jedwabisty sos.
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek przecinamy na pół, kładziemy rozciętą stroną na patelni grillowej, aż się delikatnie zarumieni.
PODANIE:
Przyrumienione bułki smarujemy sosem, układamy falafel, ponownie odrobina sosu i listki kolendry, ziarna granatu, a na koniec posypujemy czarnym sezamem.
Może Ci się też spodobać...
Ocena
Uwielbiam ciecierzycę w każdej postaci, tak samo w formie kotlecików jak i w ziarnach jako samodzielną przekąskę , składnik sałatek bądź zup. Jest ona świetnym źródłem białka, na stronie https://onedaymore.pl/blog/ciecierzyca/ czytałam, że zawiera także sporo potasu i żelaza. Przepis na falafele znakomity choć ja dodaję jeszcze ostre papryczki do sosu:) Jest wege i z kopniakiem!