FETA GNOCCHI

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

  • DODATKOWO :

Przygotowanie

    --SOS:

    W naczyniu żaroodpornym układamy umyte pomidorki, ząbki czosnku (w łupinach) oraz kapary. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą, cukrem i oregano. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie dodajemy fetę, polewamy oliwą z naczynia i pieczemy kolejne 20 minut. Wyciągamy danie z piekarnika. Usuwamy gałązki pomidorów, wyciskamy czosnek z łupinek. Widelcem rozgniatamy fetę, całość mieszamy.

    --GNOCCHI:

    W międzyczasie przygotowujemy gnocchi. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.

    --PODANIE:

    Gnocchi dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii.

    Do tego przepisu zostały użyte gnocchi ziemniaczane Jawo: