GAZPACHO Z KARTACZAMI Z MIĘSEM

2 6858

Zakupcie zapas pomidorów pachnących sierpniowym słońcem i wspólnie z nami przygotujcie to hiszpańskie cudo – zupę, która błogo chłodzi, gdy żar leje się z nieba. I która, dzięki dodatkowi kartaczy z mięsem, staje się daniem sycącym na bardzo długi czas. Bajecznie łatwy, jak zazwyczaj u nas, przepis znajdziecie poniżej.

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

  • DODATKOWO

Przygotowanie

  1. GAZPACHO:

    Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, usuwamy ogonki i twarde części. Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Ogórka obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek oraz porwaną na mniejsze kawałki bułkę. Dosypujemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę z oliwek, ocet, pieprz oraz sok z limonki i wszystko dokładnie miksujemy blenderem na jednolity krem. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli lub pieprzu. Odstawiamy do lodówki, aby gazpacho się schłodziło (najlepiej na kilka godzin).

  2. KARTACZE Z MIĘSEM:

    Kartacze z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na niedużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki.

  3. PODANIE:

    Lekko ostudzone kartacze podajemy z zimnym gazpacho, całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Danie możemy posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem oraz posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

  4. Do tego przepisu zostały użyte gnocchi ziemniaczane Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.