GAZPACHO Z KARTACZAMI Z MIĘSEM
Zakupcie zapas pomidorów pachnących sierpniowym słońcem i wspólnie z nami przygotujcie to hiszpańskie cudo – zupę, która błogo chłodzi, gdy żar leje się z nieba. I która, dzięki dodatkowi kartaczy z mięsem, staje się daniem sycącym na bardzo długi czas. Bajecznie łatwy, jak zazwyczaj u nas, przepis znajdziecie poniżej.
DODATKOWO
Przygotowanie
GAZPACHO:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, usuwamy ogonki i twarde części. Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Ogórka obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek oraz porwaną na mniejsze kawałki bułkę. Dosypujemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę z oliwek, ocet, pieprz oraz sok z limonki i wszystko dokładnie miksujemy blenderem na jednolity krem. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli lub pieprzu. Odstawiamy do lodówki, aby gazpacho się schłodziło (najlepiej na kilka godzin).
KARTACZE Z MIĘSEM:
Kartacze z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na niedużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki.
PODANIE:
Lekko ostudzone kartacze podajemy z zimnym gazpacho, całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Danie możemy posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem oraz posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Do tego przepisu zostały użyte gnocchi ziemniaczane Jawo: