GNOCCHI W ŚMIETANOWYM SOSIE Z PULPECIKAMI RYBNO-KREWETKOWYMI

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

  • PULPETY:

  • DODATKOWO:

  • SOS:

  • DO PODANIA:

Przygotowanie

    --PULPETY:

    Rybę i krewetki dokładnie oczyszczamy usuwając ości, pancerzyki i ogonki. Następnie dokładnie siekamy mięso lub rozdrabniamy je w malakserze. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę, bułkę tartą, jajko, żółtko, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy kulki. Obtaczamy je w jajku rozmąconym z wodą oraz bułce tartej wymieszanej z mąką kukurydzianą. Smażymy pulpeciki na oleju, na niedużym ogniu z każdej strony. Usmażone pulpety odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    --SOS:

    Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zrumieni, dolewamy śmietanę, dodajemy koperek i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Odstawiamy sos z ognia i dodajemy ugotowane gnocchi. Mieszamy, by kluski dokładnie pokryły się sosem.

    --GNOCCHI:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy kluski wypłyną na powierzchnię.

    --PODANIE:

    Gorące gnocchi polewamy sosem śmietanowym, dodajemy pulpety i ogórki małosolne.

    Do tego przepisu zostały użyte gnocchi ziemniaczane Jawo: