GNOCCHI Z BOTWINKĄ I JAJKIEM W KOSZULCE
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE GNOCCHI ZIEMNIACZANYCH JAWO:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy kluski wypłyną na powierzchnię.
PRZYGOTOWANIE BOTWINKI
Botwinkę dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy. Gdy czosnek nabierze złotego koloru dodajemy botwinkę na patelnię i podsmażamy jeszcze około 3 minut aż zmięknie. Doprawiamy całość solą i czarnym pieprzem. Dodajemy ugotowane gnocchi i posiekany koperek, dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWANIE JAJKA
W rondelku zagotowujemy około 350 ml wody. Zmniejszamy ogień, ale nie przerywamy wrzenia, następnie dodajemy 1 łyżkę octu. Mieszamy kilka sekund wodę, tak, by powstał wir i wlewamy w środek wiru jajko, które wcześniej wbijamy do miseczki. Gotujemy około 2 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Jajko podajemy razem z gnocchi. Jajko rozkrawamy, by wypłynęło żółtko.
W międzyczasie na patelni roztapiamy masło i podsmażamy z odrobiną soli wcześniej posiekany na cienkie plasterki czosnek.
Do tego przepisu zostały użyte gnocchi ziemniaczane Jawo: