Przepis

GNOCCHI Z BOTWINKĄ I JAJKIEM W KOSZULCE

0 5447

Czy są tutaj jacyś fani gnocchi? Jeśli tak, to mam dla Was coś ekstra! Pyszne, mięciutkie gnocchi z botwinką nie tylko świetnie wyglądają, ale i smakują każdemu bez wyjątku. Nie będę Was dłużej słowami zachęcać – niech zrobią to za mnie zdjęcia!

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE GNOCCHI ZIEMNIACZANYCH JAWO:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy kluski wypłyną na powierzchnię.

  2. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło i podsmażamy z odrobiną soli wcześniej posiekany na cienkie plasterki czosnek.

  3. PRZYGOTOWANIE BOTWINKI

    Botwinkę dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy. Gdy czosnek nabierze złotego koloru dodajemy botwinkę na patelnię i podsmażamy jeszcze około 3 minut aż zmięknie. Doprawiamy całość solą i czarnym pieprzem. Dodajemy ugotowane gnocchi i posiekany koperek, dokładnie mieszamy.

  4. PRZYGOTOWANIE JAJKA

    W rondelku zagotowujemy około 350 ml wody. Zmniejszamy ogień, ale nie przerywamy wrzenia, następnie dodajemy 1 łyżkę octu. Mieszamy kilka sekund wodę, tak, by powstał wir i wlewamy w środek wiru jajko, które wcześniej wbijamy do miseczki. Gotujemy około 2 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Jajko podajemy razem z gnocchi. Jajko rozkrawamy, by wypłynęło żółtko.

  5. Do tego przepisu zostały użyte gnocchi ziemniaczane Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.