GNOCCHI Z BOTWINKĄ I JAJKIEM W KOSZULCE

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

    --PRZYGOTOWANIE GNOCCHI ZIEMNIACZANYCH JAWO:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy kluski wypłyną na powierzchnię.

    W międzyczasie na patelni roztapiamy masło i podsmażamy z odrobiną soli wcześniej posiekany na cienkie plasterki czosnek.

    --PRZYGOTOWANIE BOTWINKI

    Botwinkę dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy. Gdy czosnek nabierze złotego koloru dodajemy botwinkę na patelnię i podsmażamy jeszcze około 3 minut aż zmięknie. Doprawiamy całość solą i czarnym pieprzem. Dodajemy ugotowane gnocchi i posiekany koperek, dokładnie mieszamy.

    --PRZYGOTOWANIE JAJKA

    W rondelku zagotowujemy około 350 ml wody. Zmniejszamy ogień, ale nie przerywamy wrzenia, następnie dodajemy 1 łyżkę octu. Mieszamy kilka sekund wodę, tak, by powstał wir i wlewamy w środek wiru jajko, które wcześniej wbijamy do miseczki. Gotujemy około 2 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Jajko podajemy razem z gnocchi. Jajko rozkrawamy, by wypłynęło żółtko.

    Do tego przepisu zostały użyte gnocchi ziemniaczane Jawo: