GNOCCHI Z DYNIĄ I BOCZKIEM
Przygotowanie
GNOCCHI ZIEMNIACZANE:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową.
DYNIA:
Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę. Umieszczamy dynię w misce, dodajemy oliwę, sól, cząber i czosnek. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy 20 minut w temperaturze 230 stopni, w połowie pieczenia należy kawałki dyni przemieszać.
BOCZEK:
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i podsmażamy boczek, aż stanie się złoty i chrupiący. Wykładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie na patelnię wrzucamy ugotowane gnocchi, dynię i boczek. Dodajemy serek śmietankowy i śmietanę. Delikatnie mieszamy, aż wszystko pokryje się śmietanowym sosem.
SPOSÓB PODANIA:
Porcje wykładamy na talerze i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.