GNOCCHI Z JARMUŻEM, PESTO I ZIELONYM GROSZKIEM
Gnocchi ziemniaczane - tradycyjne włoskie kluseczki zagościły już w moim domu na stałe. Możemy podawać je z samym masłem, mielonym pieprzem i parmezanem lub, podobnie jak makaron, z dodatkiem najróżniejszych sosów i warzyw. Dziś zdecydowałam się na gnocchi zielone, czyli podane z jarmużem, bazyliowym pesto, zielonym groszkiem i pistacjami.
Dodatkowo:
Przygotowanie
GNOCCHI ZIEMNIACZANE:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Gnocchi wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
GROSZEK:
Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożony groszek i gotujemy około 5 minut.
JARMUŻ:
Jarmuż dokładnie myjemy i usuwamy twarde łodygi (środek liścia). Dzielimy na mniejsze części, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 4-5 minut.
SMAŻENIE:
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy ugotowane gnocchi, groszek, jarmuż i pesto. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
SPOSÓB PODANIA:
Danie wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem i grubo siekanymi pistacjami.