GNOCCHI Z KREWETKAMI

1 741

Aromatyczne krewetki z ziemniaczanymi gnocchi podane z duszoną cukinią, awokado i posypane pistacjami oraz świeżą kolendrą. Idealna propozycja na romantyczną kolację.

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3-4

Składniki

Przygotowanie

  1. WARZYWA:

    W dużej wysokiej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i jedną łyżkę masła. Podsmażamy posiekaną cebulę, posiekaną papryczkę chili i imbir oraz przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Gdy całość się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Solimy, dodajemy pieprz i wędzoną paprykę do smaku. Mieszamy i chwilę smażymy na niedużym ogniu. Odstawiamy.

  2. GNOCCHI:

    W międzyczasie przygotowujemy gnocchi. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy i wrzucamy zamrożone gnocchi. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i dodajemy na patelnię z wcześniej przygotowanymi warzywami.

  3. KREWETKI:

    Na osobnej patelni ponownie rozgrzewamy olej z pestek winogron i jedna łyżkę masła. Przesmażamy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Gdy czosnek delikatnie się zrumieni, możemy dodać na patelnię oczyszczone, umyte krewetki. Smażymy je z obu stron po około 2-3 min na dość dużym ogniu.

  4. PODANIE:

    Usmażone krewetki dodajemy na patelnię z gnocchi i cukinią. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Kolendrę i pistacje siekamy. Awokado dodajemy do przygotowanego dania. Delikatnie mieszamy całość i wykładamy na głębokie talerze. Posypujemy kolendrą oraz pistacjami.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.