GNOCCHI Z LECZO

  • Gotowanie


    1 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

    --LECZO:

    Na bardzo dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy masło i olej. Cebulę kroimy w dużą kostkę, posypujemy odrobiną soli i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i nadal podsmażamy na niedużym ogniu.

    --WARZYWA:

    Wszystkie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy na patelnię z cebulą i kiełbasą. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Cukinie myjemy w razie potrzeby usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do dania. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy razem z passatą. Następnie dodajemy przyprawy, zioła włoskie, wędzoną paprykę, suszony czosnek oraz posiekaną natkę. Wszystko mieszamy, przykrywamy danie i dusimy razem około 15 minut na średnim ogniu. Próbujemy danie, warzywa powinny być miękkie, ale nierozpadające się. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

    --GNOCCHI ZIEMNIACZANE:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi i gotujemy na niedużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na talerze nakładamy leczo oraz gnocchi ziemniaczane Jawo, potrawę posypujemy natką pietruszki.