GNOCCHI Z SOSEM Z SERA MASCARPONE I SZPINAKIEM
Gnocchi, czyli tradycyjne włoskie kluseczki ziemniaczane podane z sosem z sera mascarpone i szpinakiem to pyszne i pożywne danie, które przygotujecie w zaledwie w 20 minut. Przygotowałam dla Was przepis, który mimo swojej prostoty, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia! Moja rada: przygotujcie podwójną porcję sosu i wykorzystajcie go następnym razem jako dodatek do ulubionego makaronu.
Przygotowanie
SOS:
Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż listki „zwiędną”. Dodajemy ser mascarpone. Doprawiamy gałką muszkatołową, szczyptą soli i czarnym pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
GNOCCHI ZIEMNIACZANE:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Gnocchi w sosie wykładamy na talerze i posypujemy twardym serem.