GNOCCHI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ I SZPINAKIEM
Zawsze gdy nie mam zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, w mojej głowie pojawiają się dwie opcje – szybki makaron albo gnocchi! Tym razem postawiłam na drugą opcję, ponieważ uwielbiam delikatną konsystencję włoskich kluseczek od Jawo oraz to, że pasują absolutnie do wszystkiego. W moim błyskawicznym sosie połączyłam smak wędzonej makreli ze smakiem świeżego szpinaku i muszę nieskromnie przyznać, że wyszło genialnie. Jeśli więc szukacie łatwego pomysłu na pożywny obiad, to serdecznie zapraszam do lektury!
Przygotowanie
SOS ŚMIETANOWY ZE SZPINAKIEM I MAKRELĄ
Makrelę obieramy i dokładnie oddzielamy mięso od ości. W tej czynności pomocna może okazać się pęseta. W garnuszku zagotowujemy śmietankę, mięso z makreli i liść laurowy. Odstawiamy do ostudzenia. W czasie gotowania gnocchi śmietanka przejdzie smakiem wędzonej makreli i liści laurowych.
GNOCCHI
W międzyczasie przygotowujemy gnocchi od Jawo według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i dodajemy sól. Wrzucamy zamrożone gnocchi i energicznie mieszamy. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową. Następnie łączymy je z sosem śmietanowym, a na sam koniec dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem.
SPOSÓB PODANIA:
Gnocchi podajemy na głębokich talerzach. Całe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.