Przepis

GNOCCHI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ I SZPINAKIEM

0 5597

Zawsze gdy nie mam zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, w mojej głowie pojawiają się dwie opcje – szybki makaron albo gnocchi! Tym razem postawiłam na drugą opcję, ponieważ uwielbiam delikatną konsystencję włoskich kluseczek od Jawo oraz to, że pasują absolutnie do wszystkiego. W moim błyskawicznym sosie połączyłam smak wędzonej makreli ze smakiem świeżego szpinaku i muszę nieskromnie przyznać, że wyszło genialnie. Jeśli więc szukacie łatwego pomysłu na pożywny obiad, to serdecznie zapraszam do lektury!

  • Gotowanie


    15 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-4

Składniki

Przygotowanie

  1. SOS ŚMIETANOWY ZE SZPINAKIEM I MAKRELĄ

    Makrelę obieramy i dokładnie oddzielamy mięso od ości. W tej czynności pomocna może okazać się pęseta. W garnuszku zagotowujemy śmietankę, mięso z makreli i liść laurowy. Odstawiamy do ostudzenia. W czasie gotowania gnocchi śmietanka przejdzie smakiem wędzonej makreli i liści laurowych.

  2. GNOCCHI

    W międzyczasie przygotowujemy gnocchi od Jawo według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i dodajemy sól. Wrzucamy zamrożone gnocchi i energicznie mieszamy. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową. Następnie łączymy je z sosem śmietanowym, a na sam koniec dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Gnocchi podajemy na głębokich talerzach. Całe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.