GNOCCHI Z ZIELONYM PESTO PODANE Z AROMATYCZNYM DORSZEM I KREMOWYM SZPINAKIEM
PESTO
SZPINAK
DORSZ
DODATKOWO
Przygotowanie
PESTO:
Do naczynia malaksera wrzucamy wszystkie produkty potrzebne do przygotowania pesto: rukolę, orzechy nerkowca, parmezan, czosnek, sól, a następnie dolewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wszystko razem blendujemy, aż powstaną małe grudki.
SZPINAK:
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i podsmażamy na niedużym ogniu. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Podsmażamy, aż zwiędnie. Na koniec dodajemy serek mascarpone i gałkę muszkatołową. Dusimy wszystko razem na niedużym ogniu, aż serek się połączy ze szpinakiem.
DORSZ:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z pomarańczy. Gdy czosnek delikatnie się podsmaży kładziemy na patelni dorsza oprószonego solą i pieprzem. Smażymy na niedużym ogniu z obu stron, aż ryba się zarumieni.
GNOCCHI ZIEMNIACZANE:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi, mieszamy i nie przerywamy wrzenia. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową. Do gnocchi dodajemy pesto bazyliowe i delikatnie mieszamy.
PODANIE:
Gnocchi ziemniaczane z pesto podajemy razem z listkami rukoli, szpinakiem i dorszem. Danie posypujemy tartym parmezanem.