Przepis

 

 

GNOCCHI Z ZIELONYM PESTO Z BAZYLII, ORZECHÓW WŁOSKICH I GORGONZOLI

2 22209

Gnocchi (czyt. niokki) to małe kluseczki na jeden kęs, formowane z ciasta na bazie ziemniaków i semoliny. Każde gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym sos lepiej się ich trzyma.

  • Gotowanie


    20 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Opis

   

Składniki

Przygotowanie

  1. GNOCCHI:

    Gnocchi wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy ok. 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy 100 ml wody i parujemy pod przykryciem ok. 3 minuty. Na koniec zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż cała woda wyparuje.

  2. SOS PESTO:

    Orzechy lekko prażymy na suchej patelni. Następnie listki bazylii, czosnek, gorgonzolę i uprażone orzechy miksujemy w blenderze. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy oliwę i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Solimy do smaku.

  3. WSKAZÓWKI:

    * Gnocchi można też ugotować. Wrzucamy włoskie kopytka do posolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię kluski są gotowe.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.