GNOCCHI ZIEMNIACZANE JAWO Z OMUŁKAMI W POMIDORACH
Przygotowanie
POMIDORKI
Pomidorki myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i nakłuwamy każdego wykałaczką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (góra-dół) około 25 minut.
GNOCCHI
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Gotujemy na wolnym ogniu, gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Ugotowane gnocchi podajemy do omułków, wszystko delikatnie mieszamy.
OMUŁKI
Omułki dokładanie myjemy pod bieżącą, chłodną wodą. Oczyszczamy muszle ze wszystkich zanieczyszczeń. Wszystkie omułki powinny być szczelnie zamknięte. Pęknięte i otwarte wyrzucamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dolewamy na patelnię wino i gotujemy, aż się zredukuje o połowę. Dodajemy krojone pomidory, doprawiamy solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy posiekaną natkę i wrzucamy wcześniej umyte omułki. Mieszamy i nakrywamy pokrywką. Gotujemy na średnim ogniu 7 minut. Ugotowane gnocchi dodajemy do omułków, wszystko delikatnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA
Nakładamy gnocchi z omułkami na talerze, na wierzchu układamy gałązkę pieczonych pomidorków i posypujemy natką pietruszki. Danie skrapiamy oliwą z oliwek.