Przepis

GNOCCHI ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ, GRANATEM I KOLENDRĄ

3 1022

Gnocchi i ich aromatyczne towarzystwo, czyli dynia, granat, świeża kolendra i spora szczypta orientalnych przypraw. Idealne wegańskie danie na zakończenie lata. Koniecznie użyjcie dyni hokkaido. Nawet nie trzeba jej obierać! Ale uważajcie, żeby jej nie przeciągnąć podczas smażenia. Kawałki dyni powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Jeśli o to zadbacie, wszystko pójdzie gładko. Powodzenia!

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. DYNIA:

    Dynię myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy w dużą kostkę – nie obieramy jej. Następnie na suchą patelnię wsypujemy przyprawy: kmin rzymski, kardamon, cynamon i gałkę muszkatołową. Chwilkę rozgrzewamy, dolewamy olej rzepakowy i sezamowy. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy na patelnię pokrojoną dynię i doprawiamy szczyptą soli. Całość podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż dynia zmięknie (ale nie będzie się rozpadać).

  2. GNOCCHI ZIEMNIACZANE:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Wyjmujemy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

  3. PODANIE:

    Od razu przekładamy gnocchi do podsmażonej dyni. Dodajemy pestki granatu i posiekaną natkę kolendry. Delikatnie mieszamy i nakładamy na talerze.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.