Przepis

GNOCCHI ZIEMNIACZANE Z OMUŁKAMI W POMIDORACH

0 512

Ten przepis na gnocchi ziemniaczane z omułkami w pomidorach możecie zrobić na dwa sposoby: własnoręcznie i od podstaw, przepis poniżej lub zdecydowanie szybciej i łatwiej z użyciem gnocchi Jawo.

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3-4

Składniki

Przygotowanie

  1. POMIDORKI

    Pomidorki myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i nakłuwamy każdego wykałaczką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (góra-dół) około 25 minut.

  2. GNOCCHI

    Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do ziemniaków dodajemy jajko, żółtko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, oliwę z oliwek oraz 150 g mąki. Zagniatamy ciasto. W miarę potrzeby dosypujemy mąkę, jednak staramy się dodać jej jak najmniej, by gnocchi nie były twarde. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałeczek, i dzielimy na malutkie kluseczki. Na kluskach możemy odcisnąć wzorek widelcem. Gotujemy gnocchi partiami w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. OMUŁKI

    Omułki dokładanie myjemy pod bieżącą, chłodną wodą. Oczyszczamy muszle ze wszystkich zanieczyszczeń. Wszystkie omułki powinny być szczelnie zamknięte. Pęknięte i otwarte wyrzucamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dolewamy na patelnię wino i gotujemy, aż się zredukuje o połowę. Dodajemy krojone pomidory, doprawiamy solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy posiekaną natkę i wrzucamy wcześniej umyte omułki. Mieszamy i nakrywamy pokrywką. Gotujemy na średnim ogniu 7 minut. Ugotowane gnocchi dodajemy do omułków, wszystko delikatnie mieszamy.

  4. SPOSÓB PODANIA

    Nakładamy gnocchi z omułkami na talerze, na wierzchu układamy gałązkę pieczonych pomidorków i posypujemy natką pietruszki. Danie skrapiamy oliwą z oliwek.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.