GNOCCHI ZIEMNIACZANE Z ZIELONYM PESTO, RUKOLĄ I ORZECHAMI NERKOWCA
Można powiedzieć – klasyka gatunku, czyli puszyste gnocchi ziemniaczane podane z bazyliowym pesto w towarzystwie rukoli i orzechów nerkowca. Jeśli nie macie czasu albo ochoty na robienie pesto od podstaw, możecie użyć takiego gotowego, ze słoiczka. Jeśli jednak robicie pesto sami, a nie macie orzeszków pinii, które są stosunkowo drogie i trudno dostępne, możecie zastąpić je orzechami nerkowca. Sprawdzą się też pestki dyni, słonecznika czy orzechy włoskie, ale smak takiego pesto będzie nieco inny.
Przygotowanie
GNOCCHI ZIEMNIACZANE:
Gnocchi przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
PESTO BAZYLIOWE:
Bazylię, czosnek, orzeszki pinii, tarty ser i oliwę zmiksować pulsacyjnie w blenderze lub utrzeć w moździerzu tak, aby pozostały drobinki składników. Na koniec doprawić solą morską i pieprzem.
SPOSÓB PODANIA:
Do ugotowanych gnocchi dodajemy 2 łyżki pesto i delikatnie mieszamy, tak aby całe kluski pokryły się sosem. Następnie wykładamy całość na talerze, posypujemy rukolą i grubo siekanymi orzechami nerkowca. Ser kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki i posypujemy danie. Na koniec dekorujemy listkami świeżej bazylii.