GNOCCHI ZIEMNIACZANE Z ZIELONYM PESTO, RUKOLĄ I ORZECHAMI NERKOWCA

  • Gotowanie


    15 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

    --GNOCCHI ZIEMNIACZANE:

    Gnocchi przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

    --PESTO BAZYLIOWE:

    Bazylię, czosnek, orzeszki pinii, tarty ser i oliwę zmiksować pulsacyjnie w blenderze lub utrzeć w moździerzu tak, aby pozostały drobinki składników. Na koniec doprawić solą morską i pieprzem.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Do ugotowanych gnocchi dodajemy 2 łyżki pesto i delikatnie mieszamy, tak aby całe kluski pokryły się sosem. Następnie wykładamy całość na talerze, posypujemy rukolą i grubo siekanymi orzechami nerkowca. Ser kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki i posypujemy danie. Na koniec dekorujemy listkami świeżej bazylii.