Składniki
Przygotowanie
--GNOCCHI ZIEMNIACZANE:
Gnocchi przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
--PESTO BAZYLIOWE:
Bazylię, czosnek, orzeszki pinii, tarty ser i oliwę zmiksować pulsacyjnie w blenderze lub utrzeć w moździerzu tak, aby pozostały drobinki składników. Na koniec doprawić solą morską i pieprzem.
--SPOSÓB PODANIA:
Do ugotowanych gnocchi dodajemy 2 łyżki pesto i delikatnie mieszamy, tak aby całe kluski pokryły się sosem. Następnie wykładamy całość na talerze, posypujemy rukolą i grubo siekanymi orzechami nerkowca. Ser kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki i posypujemy danie. Na koniec dekorujemy listkami świeżej bazylii.