GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z KLUSKAMI NA PARZE
Ogólnopolski festiwal grillowania zwany majem właśnie wystartował! Zachodzicie w głowę, co wrzucić na ruszt zamiast nudnej kiełbaski? Pełne kolorów wege szaszłyki z tofu! Tak, tak – to właśnie tofu w aromatycznej marynacie z syropu klonowego, czosnku, imbiru i sezamu wyniesie Wasze grillowanie na kosmiczny poziom. Dodajcie ulubione warzywa, miękkie kluski na parze i butelkę zimnego cydru. To się nazywa błogość!
Przygotowanie
MARYNOWANIE TOFU:
Tofu wyjmujemy z folii i bardzo dokładnie odciskamy nadmiar płynu na ręcznikach papierowych. Kroimy w dużą kostkę. Do miseczki wlewamy sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, przeciskamy przez praskę czosnek i imbir. Dodajemy przyprawy oraz sezam. Wszystko dokładnie mieszamy, polewamy tofu i pozostawiamy do zamarynowania na koło 15 minut.
SZASZŁYKI:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dużej miski, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy. Na długie wykałaczki nabijamy naprzemiennie warzywa i tofu. Szaszłyki grillujemy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub na tradycyjnym grillu.
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek przecinamy na pół, kładziemy rozciętą stroną na patelni grillowej, aż się delikatnie zarumieni.
PODANIE:
Szaszłyki podajemy z kluskami, możemy dodać ulubione sosy.