HALLOWEENOWA ZUPA DYNIOWA Z KROKIETAMI
Zupa dyniowa - jak z dobrze znanego przepisu stworzyć prawdziwie halloweenowy przysmak? Wystarczy ciekawy pomysł i niezawodne krokiety z mięsem od Jawo! W kilka chwil z prostych składników wyczarowałam obiad, który moje dzieciaki po prostu uwielbiają. Lekko słodka i aksamitna zupa krem wygląda świetnie w połączeniu z pajęczyną ze śmietany, a krokiety z serowymi duszkami to już ulubieńcy na moim rodzinnym stole. Dajcie ponieść się wyobraźni i wypróbujcie przepis u siebie – zachwyt najmłodszych macie jak w banku!
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ZUPY:
Dynię obieramy, usuwamy nasiona, a miąższ dzielimy na mniejsze kawałki. Bataty i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W większym garnku na maśle szklimy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy dynię i bataty, całość doprawiamy solą, imbirem i sokiem z pomarańczy. Smażymy co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Następnie wlewamy gorący bulion, przykrywamy garnek i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy naszą zupę przez około 10 minut. Po tym czasie mieszamy dokładnie całość i gotujemy jeszcze przez 5 minut, do miękkości warzyw. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i miksujemy zupę za pomocą blendera.
KROKIETY:
Krokiety z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Krokiety najpierw rozmrażamy, następnie podsmażamy z każdej strony na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju przez około 3 minuty. Na każdego krokieta nakładamy duszki wycięte z sera i przykrywamy patelnię pokrywką, żeby lekko się roztopiły.
SPOSÓB PODANIA:
Część oliwek kroimy na pół, a część w paseczki – tak, aby móc ułożyć z nich pająki. Zupę podajemy w głębokich naczyniach, dekorujemy pajęczyną ze śmietany, a na wierzchu układamy oliwkowe pająki. Całość podajemy w towarzystwie krokietów z serowymi duszkami.
Spróbujcie również: https://jawolewdomu.pl/recipe/gnocchi-z-dynia-i-boczkiem