Składniki
Przygotowanie
--KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ
Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na połówki.
--SADZONE JAJKA
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli układamy połówki klusek śląskich. Wbijamy jajka i od razu posypujemy wszystko bobem, drobno pokrojoną papryką, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Danie doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Pozostawiamy na ogniu i czekamy, aż jajka się zetną.
--SPOSÓB PODANIA:
Danie podajemy z ogórkami małosolnymi i kefirem.