JESIENNY DESER ŚLIWKOWY Z KLUSKAMI NA PARZE

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

  • Dodatkowo:

Przygotowanie

    --SOS ŚLIWKOWY:

    Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki, a następnie kroimy w dużą kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone śliwki i smażymy na niedużym ogniu, aż owoce puszczą sok. Dosypujemy cukier i cynamon i jeszcze chwilę podsmażamy do momentu, aż powstanie aksamitny sos z kawałkami owoców (ważne by owoce były miękkie, ale się nie rozpadały). Odstawiamy do wystygnięcia.

    --KLUSKI NA PARZE JAWO:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Na sitku układamy zamrożone kluski i podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Ostrożnie zdejmujemy kluski z sitka i odstawiamy do przestygnięcia. Każdą z klusek przecinamy na pół.

    --KREM:

    Do naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć, dodajemy mascarpone oraz cukier puder i dalej miksujemy. Ubijamy, aż powstanie gładki krem.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na dnie pucharka układamy warstwami 2 łyżki sosu śliwkowego, połowę kluski, ponownie sos śliwkowy (tak, by kluska mogła nim nasiąknąć), krem, sos śliwkowy, drugą połowę kluski i sos. Na wierzchu robimy kleks z pozostałego kremu, układamy na nim ćwiartkę figi i oprószamy cynamonem. Deser przekładamy do lodówki na około godzinę.