Składniki
Dodatkowo:
Przygotowanie
--SOS ŚLIWKOWY:
Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki, a następnie kroimy w dużą kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone śliwki i smażymy na niedużym ogniu, aż owoce puszczą sok. Dosypujemy cukier i cynamon i jeszcze chwilę podsmażamy do momentu, aż powstanie aksamitny sos z kawałkami owoców (ważne by owoce były miękkie, ale się nie rozpadały). Odstawiamy do wystygnięcia.
--KLUSKI NA PARZE JAWO:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Na sitku układamy zamrożone kluski i podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Ostrożnie zdejmujemy kluski z sitka i odstawiamy do przestygnięcia. Każdą z klusek przecinamy na pół.
--KREM:
Do naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć, dodajemy mascarpone oraz cukier puder i dalej miksujemy. Ubijamy, aż powstanie gładki krem.
--SPOSÓB PODANIA:
Na dnie pucharka układamy warstwami 2 łyżki sosu śliwkowego, połowę kluski, ponownie sos śliwkowy (tak, by kluska mogła nim nasiąknąć), krem, sos śliwkowy, drugą połowę kluski i sos. Na wierzchu robimy kleks z pozostałego kremu, układamy na nim ćwiartkę figi i oprószamy cynamonem. Deser przekładamy do lodówki na około godzinę.