KARP Z KOPYTKAMI I Z SOSEM Z BOCZNIAKAMI
Nie wyobrażamy sobie świąt bez karpia. Najczęściej nacieramy filety sokiem z cytryny, przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Tak przyrządzony karb świetnie smakuje z sosem z boczniaków i z kopytkami. Sposób przygotowania ryby nie jest trudny i z powodzeniem można zachwycić nią gości wigilijnych.
Przygotowanie
KARP:
Karpia kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Pozastawiamy na koło 30 minut. Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
SOS Z BOCZNIAKÓW:
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekane szalotki. Dodajemy pokrojone wzdłuż blaszek boczniaki. Nie mieszamy, smażymy aż się zarumienią, wtedy przewracamy na drugą stronę. Dolewamy wino i dodajemy rodzynki, następnie dusimy kilka minut. Na koniec dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy sos do wrzenia, mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
KOPYTKA ZIEMNIACZANE:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
PODANIE:
Kopytka polewamy sosem, dodajemy kawałki karpia, danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo: