Przepis

KARP Z KOPYTKAMI I Z SOSEM Z BOCZNIAKAMI

1 5600

Nie wyobrażamy sobie świąt bez karpia. Najczęściej nacieramy filety sokiem z cytryny, przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Tak przyrządzony karb świetnie smakuje z sosem z boczniaków i z kopytkami. Sposób przygotowania ryby nie jest trudny i z powodzeniem można zachwycić nią gości wigilijnych.

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. KARP:

    Karpia kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Pozastawiamy na koło 30 minut. Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  2. SOS Z BOCZNIAKÓW:

    Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekane szalotki. Dodajemy pokrojone wzdłuż blaszek boczniaki. Nie mieszamy, smażymy aż się zarumienią, wtedy przewracamy na drugą stronę. Dolewamy wino i dodajemy rodzynki, następnie dusimy kilka minut. Na koniec dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy sos do wrzenia, mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  3. KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  4. PODANIE:

    Kopytka polewamy sosem, dodajemy kawałki karpia, danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

  5. W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.