KARP Z KOPYTKAMI I Z SOSEM Z BOCZNIAKAMI

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --KARP:

    Karpia kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Pozastawiamy na koło 30 minut. Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

    --SOS Z BOCZNIAKÓW:

    Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekane szalotki. Dodajemy pokrojone wzdłuż blaszek boczniaki. Nie mieszamy, smażymy aż się zarumienią, wtedy przewracamy na drugą stronę. Dolewamy wino i dodajemy rodzynki, następnie dusimy kilka minut. Na koniec dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy sos do wrzenia, mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

    --KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

    --PODANIE:

    Kopytka polewamy sosem, dodajemy kawałki karpia, danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo: