Przepis

KARTACZE MIĘSNE Z GULASZEM

3 6505

Pełen warzyw i aromatu gulasz połączony z mięsnymi kartaczami to sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Jeśli nie macie bakłażana, możecie zastąpić go cukinią.

  • Gotowanie


    1 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

  1. BAKŁAŻAN:

    Bakłażana kroimy na plastry szerokości 1,5 cm. Posypujemy z obu stron solą i odkładamy na około 20 minut. Po tym czasie ręcznikiem papierowym osuszamy krążki bakłażana i kroimy w dużą kostkę.

  2. GULASZ:

    Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę białą i czerwoną ze szczyptą soli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Na patelnię dodajemy pokroją w koskę czerwoną paprykę oraz seler naciowy pocięty na małe kawałeczki. Podsmażamy wszystko około 5 minut. Po tym czasie dodajemy obrane ze skóry, pokrojone w dużą kostkę pomidory. Całość podsmażamy około 10 minut. Przekładamy warzywa do osobnej miski.

  3. SMAŻENIE BAKŁAŻANA:

    Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Dodajemy bakłażany i podsmażamy do momentu, aż zaczną mięknąć. Do bakłażanów dodajemy wcześniej odłożone na miskę warzywa, dolewamy passatę, dorzucamy kapary, przekrojone na połówki oliwki i pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki. Danie doprawiamy suszonym oregano, świeżo mielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą. Całość dusimy jeszcze około 15 minut.

  4. KARTACZE Z MIĘSEM:

    Kartacze przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową, odkładamy do lekkiego przestygnięcia.

  5. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerze nakładamy gulasz oraz kartacze z mięsem pokrojone w plastry. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.