KARTACZE MIĘSNE Z GULASZEM
Przygotowanie
BAKŁAŻAN:
Bakłażana kroimy na plastry szerokości 1,5 cm. Posypujemy z obu stron solą i odkładamy na około 20 minut. Po tym czasie ręcznikiem papierowym osuszamy krążki bakłażana i kroimy w dużą kostkę.
GULASZ:
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę białą i czerwoną ze szczyptą soli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Na patelnię dodajemy pokroją w koskę czerwoną paprykę oraz seler naciowy pocięty na małe kawałeczki. Podsmażamy wszystko około 5 minut. Po tym czasie dodajemy obrane ze skóry, pokrojone w dużą kostkę pomidory. Całość podsmażamy około 10 minut. Przekładamy warzywa do osobnej miski.
SMAŻENIE BAKŁAŻANA:
Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Dodajemy bakłażany i podsmażamy do momentu, aż zaczną mięknąć. Do bakłażanów dodajemy wcześniej odłożone na miskę warzywa, dolewamy passatę, dorzucamy kapary, przekrojone na połówki oliwki i pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki. Danie doprawiamy suszonym oregano, świeżo mielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą. Całość dusimy jeszcze około 15 minut.
KARTACZE Z MIĘSEM:
Kartacze przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową, odkładamy do lekkiego przestygnięcia.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerze nakładamy gulasz oraz kartacze z mięsem pokrojone w plastry. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.