KARTACZE NA PIECZONYCH BURAKACH Z PIETRUSZKOWĄ OLIWĄ

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

  • Dodatkowo:

Przygotowanie

    --BURAKI:

    Buraki obieramy i kroimy w półksiężyce. Cebulę i czosnek również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy 4-5 łyżkami oliwy i posypujemy przyprawami: czosnkiem granulowanym, tymiankiem i mieszanką ziół do grillowanych warzyw. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 25 minut. Po tym czasie warzywa nakrywamy luźnym kawałkiem foli i pieczemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie, zdejmujemy folię i podpiekamy je jeszcze 4 minuty, aż się zrumienią.

    --KARTACZE Z MIĘSEM:

    Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię,gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

    --OLIWA PIETRUSZKOWA:

    Do malaksera wlewamy 80 ml oliwy i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki natkę pietruszki. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Oliwę pietruszkową możemy przygotować również w moździerzu.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na upieczonych burakach układamy kartacze (możemy pokroić kartacze na mniejsze kawałki), skrapiamy oliwą pietruszkową i posypujemy kiełkami.