KARTACZE Z MIĘSEM PODANE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I BOCZKIEM

0 5499

Trwają wakacje, więc na naszym stole nie może zabraknąć uwielbianej przez wszystkich domowników fasolki szparagowej. Najpierw gotujemy fasolkę do momentu, aż lekko zmięknie, ale nadal pozostanie al dente. Następnie podsmażamy ją na patelni razem z boczkiem i pestkami siemienia lnianego, dyni oraz słonecznika. Całość doprawiam koperkiem, ale możecie dodać takie zioła, jakie lubicie najbardziej. Sprawdzi się pietruszka, bazylia a nawet mięta. Do fasolki dodajemy kartacze z mięsem i sycący obiad gotowy.

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. KARTACZE Z MIĘSEM:

    Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  2. FASOLKA SZPARAGOWA:

    W dużym garnku zagotowujemy wodę. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Solimy wodę i wrzucamy fasolkę, gotujemy około 10 minut, próbujemy czy zmiękła (powinna być al dente), odcedzamy.

  3. BOCZEK:

    Rozgrzewamy patelnię, boczek kroimy na cienkie paski. Wrzucamy boczek na rozgrzaną patelnię, smażymy, aż się zrumieni. Do boczku wrzucamy fasolkę, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. PODANIE:

    Na talerze wykładamy fasolkę z boczkiem i kartacze, całość posypujemy osiekanym koperkiem.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.