KARTACZE Z MIĘSEM PODANE Z GRILLOWANYM KOZIM SEREM I ŻURAWINĄ
Sprawdzone i zawsze trafione połączenie topiącego się sera koziego, żurawiny i orzechów włoskich, podane z kartaczami z mięsem. Szybko się przygotowuje i smakuje znakomicie. Zamiast rukoli możecie użyć roszponki, cykorii lub kiełków rzodkiewki czy lucerny. Opcjonalnie całe danie skropcie odrobiną oliwy. Smacznego! 🙂
Przygotowanie
KARTACZE Z MIĘSEM:
Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Zostawiamy na 3-4 minuty do przestygnięcia, a następnie kroimy w grubsze plastry.
SER KOZI:
Rozgrzewamy patelnię grillową lub grill elektryczny. Roladę z koziego sera kroimy w grube plastry. Na rozgrzany grill kładziemy papier do pieczenia i układamy plastry sera koziego. Przypiekamy z obu stron przez około 2-3 minuty. Podpieczony ser ściągamy z ognia razem z papierem i czekamy około 2 minuty do momentu aż odrobinę stężeje.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerzach układamy rukolę, plastry kartaczy i kozi ser. Dodajemy żurawinę i posypujemy grubo siekanymi orzechami włoskimi.