Składniki
Przygotowanie
--SAŁATKI Z OGÓRKÓW:
Do wysokiego słoika nalewany przegotowaną chłodną wodę. Dodajemy ocet jabłkowy, sól, cukier trzcinowy, pieprz czarny, listki laurowe, ziele angielskie, pokrojony w paski czosnek oraz chili. Dokładnie mieszamy, aż sól i cukier się rozpuszczą. Ogórka obieramy kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do wcześniej przygotowanej zalewy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
--KARTACZE Z MIĘSEM JAWO:
Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Kartacze podajemy z naszą sałatką z krótko piklowanych ogórków. Jeśli lubimy ostre smaki, możemy posypać ją świeżym chili.