KARTACZE Z MIĘSEM Z KREMOWYM SOSEM PIECZARKOWYM

NutritionPer Serving

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

  • Czerwona kapusta:

  • Sos pieczarkowy:

  • Skwarki:

Przygotowanie

    --KAPUSTA:

    W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Kapustę myjemy, szatkujemy, wrzucamy do garnka. Jabłko kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty. Wrzucamy przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cynamonu. Mieszamy i chwile przesmażamy. Dolewamy wrzątek tylko by zakryć kapustę i gotujemy na średnim ogniu 20 min. Po tym czasie kapustę odcedzamy. Dodajemy posiekaną bardzo drobno czerwona cebulę i natkę pietruszki. Dodajemy jeszcze szczyptę soli, odrobinę pieprzu ziołowego, pieprz czarny, czosnek granulowany i ocet jabłkowy, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i wg uznania możemy dodać więcej przypraw.

    --SOS PIECZARKOWY:

    Na dużej patelni roztapiamy tłuszcz, dodajemy drobno posiekana cebulę i szczyptę soli. Podsmażamy. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki dodajemy w dwóch partiach do podsmażonej cebuli. Zwiększamy ogień by pieczarki nie puściły dużo soku i nie zaczęły się gotować. Dodajemy do całości serek śmietankowy, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu, mieszając około 5 min. Odstawiamy z ognia.

    --KARTACZE Z MIĘSEM:

    Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kartacze i gotujemy 7 min od momentu wpłynięcia na powierzchnie. Wyciągamy łyżką cedzakową.

    --SKWARKI:

    Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni do momentu, aż się przyrumieni i wytopi się z niego sporo tłuszczu. Przekładamy na ręcznik papierowy.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Wykładamy na talerz 2 łyżki sosu pieczarkowego, nakładamy na niego 3 kartacze, posypujemy posiekaną natką i boczkiem. Obok wykładamy kapustę.

    WSKAZÓWKI:

    * Dla urozmaicenia dania, można do kapusty dodać pestki dyni lub ziarna słonecznika.