KLUSKI LENIWE Z KREMEM PATISSIERE I KONFITURĄ RÓŻANĄ
Klasyczny krem patissiere to idealny dodatek do większości wypieków. Możecie przełożyć nim tort, nadziać eklerki czy pączki, a także ozdobić ciasteczka z owocami. Jest gładki o zniewalająco waniliowym smaku i konsystencji puszystego budyniu. Może być jedzony również bez żadnych dodatków. I w takim wydaniu moje dzieciaki lubią go chyba najbardziej. Ja za to bardzo lubię dodać krem patissiere do klusek leniwych. I z takim przepisem przychodzę do Was dzisiaj.
Przygotowanie
KREM:
Żółtka wybijamy do dużej miski. Dodajemy cukier i ubijamy na jasny puszysty krem. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy, aż składniki się połączą. Cały czas mieszając do masy dolewamy powoli mleko w temperaturze pokojowej. Następnie przelewamy wszystko do rondelka. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka. Dodajemy je do masy jajecznej. Krem doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy masę na małym ogniu cały czas mieszając . Gdy zgęstnieje, ściągamy z ognia i przykrywamy folią spożywczą dociskając ją do powierzchni masy (by nie powstał kożuch). Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy krem wystygnie, jeszcze raz dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
KLUSKI LENIWE:
Kluski leniwe z serem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy 6 minut na wolnym ogniu. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
PODANIE:
Kluski podajemy z kremem patissiere ( krem możemy użyć na ciepło lub zimno), z odrobiną różanej konfitury. Danie posypujemy posiekanymi pistacjami i suszonymi płatkami róży.