Przepis

KLUSKI LENIWE Z PIECZONYMI BRZOSKWINIAMI I PISTACJAMI

0 7592

Pieczone w miodzie połówki brzoskwiń podane z mięciutkimi kluskami leniwymi i pistacjami – wszystko to pod kołderką z maślanej zasmażki… Brzmi niesamowicie, a smakuje jeszcze lepiej! Wypróbujcie ten przepis na obiad, deser, a nawet późne, weekendowe śniadanie.

  • Przygotowanie


    50 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE:

    Brzoskwinie myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i usuwamy pestkę. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałeczki masła i połówki brzoskwini. Brzoskwinie polewamy miodem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-45 minut (to zależy od twardości brzoskwiń, należy sprawdzić wykałaczką czy jest już miękka). W garnuszku rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić dodajemy bułkę tartą i jeszcze chwilkę razem podgrzewamy aż nabierze złotego koloru. Pistacje obieramy z łupinek i drobno siekamy.

  2. PRZYGOTOWANIE KLUSEK LENIWYCH Z SEREM JAWO:

    Kluski leniwe z serem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy 6 minut na wolnym ogniu. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową. Kluski podajemy z gorącymi brzoskwiniami. Danie polewamy bułką tartą z masłem, dodajemy po łyżce śmietany i posypujemy posiekanymi pistacjami.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.