Przepis

KLUSKI LENIWE Z SEREM PODANE Z PIECZONYMI PLASTRAMI GRUSZKI

0 14605

Leniwe, podobnie jak kopytka, to prawdziwy smak mojego dzieciństwa – za każdym razem przywołują miłe wspomnienia. Ich delikatny smak i miękka konsystencja idealnie pasują do nieco bardziej wyrazistych dodatków. Postanowiłam wykorzystać słodko-kwaśny smak gruszki i aromatyczny cynamon do stworzenia tego szybkiego i pysznego przepisu. Sprawdzi się świetnie jako rodzinny obiad, podwieczorek, a nawet przekąska na wrześniowy piknik!

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. PIECZONE PLASTRY GRUSZEK:

    Gruszki myjemy i osuszamy. Kroimy je w grube plastry i wykrawamy gniazda nasienne. Układamy plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy z obu stron cukrem oraz cynamonem. Całość pieczemy w temperaturze 210 stopni około 10-12 min. Gruszka ma być miękka, ale nie może się rozpadać.

  2. KLUSKI LENIWE Z SEREM:

    W międzyczasie przygotowujemy kluski leniwe z serem Jawo. Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy odrobinę soli . Wrzucamy zamrożone kluski i od momentu wypłynięcia gotujemy 6 minut na wolnym ogniu. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową. Na koniec roztapiamy masło na patelni i podsmażamy kluski z obu stron, aż delikatnie się zrumienią.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Układamy naprzemiennie plastry gruszki i kluski leniwe z serem, posypujemy płatkami bławatka. Danie podajemy z łyżką ulubionego jogurtu.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.