KLUSKI LENIWE Z SEREM PODANE Z PIECZONYMI PLASTRAMI GRUSZKI
Leniwe, podobnie jak kopytka, to prawdziwy smak mojego dzieciństwa – za każdym razem przywołują miłe wspomnienia. Ich delikatny smak i miękka konsystencja idealnie pasują do nieco bardziej wyrazistych dodatków. Postanowiłam wykorzystać słodko-kwaśny smak gruszki i aromatyczny cynamon do stworzenia tego szybkiego i pysznego przepisu. Sprawdzi się świetnie jako rodzinny obiad, podwieczorek, a nawet przekąska na wrześniowy piknik!
Przygotowanie
PIECZONE PLASTRY GRUSZEK:
Gruszki myjemy i osuszamy. Kroimy je w grube plastry i wykrawamy gniazda nasienne. Układamy plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy z obu stron cukrem oraz cynamonem. Całość pieczemy w temperaturze 210 stopni około 10-12 min. Gruszka ma być miękka, ale nie może się rozpadać.
KLUSKI LENIWE Z SEREM:
W międzyczasie przygotowujemy kluski leniwe z serem Jawo. Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy odrobinę soli . Wrzucamy zamrożone kluski i od momentu wypłynięcia gotujemy 6 minut na wolnym ogniu. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową. Na koniec roztapiamy masło na patelni i podsmażamy kluski z obu stron, aż delikatnie się zrumienią.
SPOSÓB PODANIA:
Układamy naprzemiennie plastry gruszki i kluski leniwe z serem, posypujemy płatkami bławatka. Danie podajemy z łyżką ulubionego jogurtu.