Przepis

KLUSKI LENIWE Z SEREM PODANE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

0 1863

Kluski leniwe, znane w niektórych regionach również jako pierogi leniwe, należą do jednych z ulubionych słodkich dań moich dzieci. Są mięciutkie, o mocno wyczuwalnym twarogowym smaku. W czym tkwi fenomen tego przysmaku, tak chętnie przyrządzonego przez nasze babcie? Koniecznie przekonajcie się sami!

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

  • Dodatkowo:

Przygotowanie

  1. PRAŻONE JABŁKA:

    Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy na dużą patelnię. Dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny i 3 łyżki cukru trzcinowego. Dusimy około 10 minut do momentu aż jabłka zmiękną. Dodajemy rodzynki i pół łyżeczki cynamonu. Dusimy jeszcze kilka minut do moment, kiedy jabłka będą delikatnie się rozpadać.

  2. KLUSKI LENIWE Z SEREM:

    Kluski leniwe z serem przygotowujemy według wskazówek producenta. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy 6 minut na wolnym ogniu, a następnie wyławiamy je łyżką cedzakową. Na patelni roztapiamy masło, posypujemy równomiernie pozostałym cukrem. Dodajemy kluski leniwe i podsmażamy z obu stron na niewielkim ogniu, aż nabiorą złocistego koloru.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Kluski leniwe z serem podajemy z prażonymi jabłkami i łyżką gęstej śmietany.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.