KLUSKI LENIWE Z SEREM PODANE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
Kluski leniwe, znane w niektórych regionach również jako pierogi leniwe, należą do jednych z ulubionych słodkich dań moich dzieci. Są mięciutkie, o mocno wyczuwalnym twarogowym smaku. W czym tkwi fenomen tego przysmaku, tak chętnie przyrządzonego przez nasze babcie? Koniecznie przekonajcie się sami!
Dodatkowo:
Przygotowanie
PRAŻONE JABŁKA:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy na dużą patelnię. Dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny i 3 łyżki cukru trzcinowego. Dusimy około 10 minut do momentu aż jabłka zmiękną. Dodajemy rodzynki i pół łyżeczki cynamonu. Dusimy jeszcze kilka minut do moment, kiedy jabłka będą delikatnie się rozpadać.
KLUSKI LENIWE Z SEREM:
Kluski leniwe z serem przygotowujemy według wskazówek producenta. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy 6 minut na wolnym ogniu, a następnie wyławiamy je łyżką cedzakową. Na patelni roztapiamy masło, posypujemy równomiernie pozostałym cukrem. Dodajemy kluski leniwe i podsmażamy z obu stron na niewielkim ogniu, aż nabiorą złocistego koloru.
SPOSÓB PODANIA:
Kluski leniwe z serem podajemy z prażonymi jabłkami i łyżką gęstej śmietany.