KLUSKI NA PARZE A’LA PĄCZKI NADZIEWANE CZEKOLADĄ
Czy wiesz, że można cieszyć się pysznymi pączkami bez dodatku tłuszczu? Wypróbujcie mój przepis na kluski na parze a'la pączki nadziewane czekoladą! Te delikatne kluski to doskonała alternatywa dla klasycznych pączków i świetna opcja dla osób, które w swojej codziennej diecie unikają ciężkich, smażonych na głębokim oleju dań.
Przygotowanie
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy na nim zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia.
MASA CZEKOLADOWA:
Do rondelka wlewamy 180 ml śmietanki 30%. Dodajemy połamane na kostki czekolady: gorzką i mleczną. Czekoladę rozpuszczamy, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Masę ściągamy z ognia, nakrywamy folią i studzimy. 2-3 łyżki roztopionej czekolady odkładamy do woreczka strunowego. Do pozostałej czekolady dodajemy 3 łyżki sera mascarpone. Całość delikatnie mieszamy. Powstały krem przekładamy do pojemnika z ostrą końcówką, dużej strzykawki lub szprycy. Nadziewamy każdą z klusek.
SPOSÓB PODANIA:
Ścinamy końcówkę woreczka strunowego z rozpuszczoną czekoladą i polewamy kluski. Następnie rozkruszamy liofilizowane maliny i posypujemy wierzch klusek. Danie możemy udekorować świeżymi truskawkami.