Składniki
Przygotowanie
--KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy na nim zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia.
--MASA CZEKOLADOWA:
Do rondelka wlewamy 180 ml śmietanki 30%. Dodajemy połamane na kostki czekolady: gorzką i mleczną. Czekoladę rozpuszczamy, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Masę ściągamy z ognia, nakrywamy folią i studzimy. 2-3 łyżki roztopionej czekolady odkładamy do woreczka strunowego. Do pozostałej czekolady dodajemy 3 łyżki sera mascarpone. Całość delikatnie mieszamy. Powstały krem przekładamy do pojemnika z ostrą końcówką, dużej strzykawki lub szprycy. Nadziewamy każdą z klusek.
--SPOSÓB PODANIA:
Ścinamy końcówkę woreczka strunowego z rozpuszczoną czekoladą i polewamy kluski. Następnie rozkruszamy liofilizowane maliny i posypujemy wierzch klusek. Danie możemy udekorować świeżymi truskawkami.