KLUSKI NA PARZE A’LA PIZZA

  • Gotowanie


    20 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4-6

Składniki

Przygotowanie

    --KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy na nim sitko do gotowania na parze i układamy zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy kluski i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą sztukę przecinamy na pół.

    --PIZZERINKI:

    Połówki klusek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy 1 łyżeczką sosu pomidorowego. Układamy szynkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Posypujemy serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 12 minut. Pieczemy do momentu aż ser się roztopi, a kluski delikatnie przypieką.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na upieczonych pizzerinkach układamy listki bazylii.