Składniki
Przygotowanie
--KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy na nim sitko do gotowania na parze i układamy zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy kluski i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą sztukę przecinamy na pół.
--PIZZERINKI:
Połówki klusek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy 1 łyżeczką sosu pomidorowego. Układamy szynkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Posypujemy serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 12 minut. Pieczemy do momentu aż ser się roztopi, a kluski delikatnie przypieką.
--SPOSÓB PODANIA:
Na upieczonych pizzerinkach układamy listki bazylii.