KLUSKI NA PARZE PODANE Z SZYBKĄ SAŁATKĄ Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI, POMIDORAMI I MIĘTĄ
Dojrzewające w słońcu pomidory, do tego świeża mięta i skrzypiący pod zębami grillowany ser halloumi – brzmi jak esencja letniej, prostej kuchni! To pyszne trio uzupełniłam doskonale znanymi kluskami na parze od Jawo, a w efekcie powstało lekkie, szybkie i smaczne danie dla całej rodziny, które przygotujecie w zaledwie 20 minut!
Przygotowanie
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Wykładamy na talerz i zostawiamy do przestygnięcia. Przekrawamy na pół i grillujemy, aż kluski się zrumienią.
SAŁATKA:
Ser halloumi kroimy na plastry i grillujemy z obu stron. Pozostawiamy do ostygnięcia i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do sera. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy posiekane listki mięty. Całość mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Sałatkę nakładamy na podpieczone kluski na parze. Danie możemy ozdobić świeżymi listkami mięty.