KLUSKI NA PARZE PODPIECZONE NA GRILLU

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

    --MASŁO ZIOŁOWE:

    Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko wkładamy do miseczki, dodajemy miękkie masło, zioła włoskie i trochę soli. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

    --KLUSKI NA PARZE:

    Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, wstawiamy koszyczek do gotowania na parze, układamy kluski i parujemy 4 minuty pod przykryciem. Przekładamy na talerz i pozostawiamy na około 10 minut do ostygnięcia.

    --GRILLOWANIE:

    W międzyczasie, gdy kluski stygną, kroimy ser halloumi na plastry około 1 cm grubości oraz ananasa również tej samej grubości. Każdą kluskę dzielimy na 4 części. Mini kluskowe kanapeczki smarujemy masłem czosnkowym. Kluski, ser halloumi oraz ananasa układamy na grillu i podpiekamy z obu stron.

    --PODANIE:

    Podajemy z roszponką, pomidorkami koktajlowymi i papryką.