KLUSKI NA PARZE Z CHRUPIĄCYMI STRIPSAMI Z KURCZAKA
Stripsy z kurczaka to danie, którego trudno nie lubić. Uwielbiają je dzieciaki, zajadają się nimi dorośli! Zamiast jednak kupować gotowe stripsy w popularnych fast foodach, polecam Wam przygotować je w domu. Będą jeszcze lepsze, gdy usmażycie je w chrrruuuupiącej panierce z kruszonych płatków kukurydzianych, a następnie podacie w formie kanapek z klusek na parze z sałatą, pomidorem, ogórkiem i sosem majonezowym.
Przygotowanie
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy na nim zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek przecinamy na pół.
STRIPSY:
Mięso kroimy na małe kawałki. Kładziemy na dużym kawałku przezroczystej foli i posypujmy z obu stron przyprawą do kurczaka, wędzoną papryką i czosnkiem granulowanym. Nakrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy tłuczkiem tak, by mięso miało podobną grubość. W woreczku strunowym rozgniatamy płatki kukurydziane. Przesypujemy je do głębokiego talerza, dodajemy mąkę kukurydzianą i ser. Dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy z mlekiem. Każdy z kawałków mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w panierce kukurydzianej. Mięso spryskujemy odrobiną oleju. Układamy w frytkownicy beztłuszczowej lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kurczaka możemy również usmażyć na głębokim oleju. Stripsy pieczemy we frytkownicy w 180 stopniach 15 minut, natomiast w piekarniku ustawiamy temperaturę 200 stopni i pieczemy również około 15 minut.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Do miski dajemy majonez, ketchup, oliwę z oliwek i mieszankę przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Połówki klusek smarujemy sosem, układamy listki sałaty, plastry pomidora i ogórka, stripsy z kurczaka, a następnie posypujemy szczypiorkiem.