KLUSKI NA PARZE Z CHRUPIĄCYMI STRIPSAMI Z KURCZAKA

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3-6

Składniki

Przygotowanie

    --KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy na nim zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek przecinamy na pół.

    --STRIPSY:

    Mięso kroimy na małe kawałki. Kładziemy na dużym kawałku przezroczystej foli i posypujmy z obu stron przyprawą do kurczaka, wędzoną papryką i czosnkiem granulowanym. Nakrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy tłuczkiem tak, by mięso miało podobną grubość. W woreczku strunowym rozgniatamy płatki kukurydziane. Przesypujemy je do głębokiego talerza, dodajemy mąkę kukurydzianą i ser. Dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy z mlekiem. Każdy z kawałków mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w panierce kukurydzianej. Mięso spryskujemy odrobiną oleju. Układamy w frytkownicy beztłuszczowej lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kurczaka możemy również usmażyć na głębokim oleju. Stripsy pieczemy we frytkownicy w 180 stopniach 15 minut, natomiast w piekarniku ustawiamy temperaturę 200 stopni i pieczemy również około 15 minut.

    --PRZYGOTOWANIE SOSU:

    Do miski dajemy majonez, ketchup, oliwę z oliwek i mieszankę przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Połówki klusek smarujemy sosem, układamy listki sałaty, plastry pomidora i ogórka, stripsy z kurczaka, a następnie posypujemy szczypiorkiem.