Przepis

KLUSKI NA PARZE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

2 10978

Tym razem proponujemy Wam deser typu „jedna porcja to za mało”. 😉 Polecamy, są naprawdę pyszne i łatwe do zrobienia. Najlepsze, gdy są jeszcze gorące!

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku i podgrzewamy 4 minuty pod przykryciem. Przekładamy kluski na suchy talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy kluski na 4 plastry.

  2. SMAŻENIE:

    W garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie już bardzo gorący, smażymy plastry klusek z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

  3. POLEWA CZEKOLADOWA:

    W rondelku zagotowujemy mleko. Ściągamy z ognia, dodajemy czekoladę, cukier i masło. Całość mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Każdy z usmażonych kawałków klusek zanurzamy w czekoladzie i od razu obtaczamy w posiekanych orzechach. Kluski podajemy ze świeżymi owocami np. malinami.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.