KLUSKI NA PARZE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
Przygotowanie
KLUSKI NA PARZE:
Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku i podgrzewamy 4 minuty pod przykryciem. Przekładamy kluski na suchy talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy kluski na 4 plastry.
SMAŻENIE:
W garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie już bardzo gorący, smażymy plastry klusek z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
POLEWA CZEKOLADOWA:
W rondelku zagotowujemy mleko. Ściągamy z ognia, dodajemy czekoladę, cukier i masło. Całość mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję.
SPOSÓB PODANIA:
Każdy z usmażonych kawałków klusek zanurzamy w czekoladzie i od razu obtaczamy w posiekanych orzechach. Kluski podajemy ze świeżymi owocami np. malinami.