KLUSKI NA PARZE Z GĘSTYM OSTRYM SOSEM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

  • Gotowanie


    1 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

  • Dodatkowo do podania:

Przygotowanie

    --SOS:

    Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niedużym ogniu posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodajemy przyprawy: sól, czarny pieprz, cynamon, kmin rzymski, kurkumę, kolendrę i pieprz cayenne. Mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy dokładnie wypłukaną soczewicę, wodę, krojone pomidory, mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut, co jakiś czas mieszając, aż soczewica będzie miękka.

    --KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Na sitku układamy zamrożone kluski i podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Ostrożnie zdejmujemy kluski z sitka.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Kluski możemy pokroić na kromki. Do głębokich talerzy nakładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy łyżkę jogurtu kokosowego, posiekane orzechy nerkowca, chili i listki kolendry.