KLUSKI NA PARZE Z KOFTAMI RYBNYMI
Kiedy połączymy soczyste filety z łososia i czarnego dorsza z wyrazistymi przyprawami skórką limonki i nutką chili, otrzymamy kotleciki rybne w nieco innym wydaniu, bo inspirowane turecką koftą. Podane z chrupiącymi grillowanymi kluskami na parze, sosem majonezowym i ulubioną surówką świetnie sprawdzą się jako pełnowartościowy posiłek
Przygotowanie
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Kluski wykładamy na talerz i zostawiamy do przestygnięcia, a następnie każdą z nich przekrawamy na pół i grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez kilkanaście sekund.
KOFTY RYBNE:
Ryby pokrojone w kostkę, rozdrobnione płatki owsiane, przyprawy, jajko, skórkę z limonki, papryczkę chili, czosnek, sól i pieprz umieszczamy w wysokim naczyniu. Wszystkie składniki miksujemy z użyciem blendera. Liski mięty i kolendry drobno siekamy i mieszamy z masą rybną. Wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki i nadziewamy je na patyczki do szaszłyków. Następnie kofty układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy z obu stron, aż się zrumienią.
SPOSÓB PODANIA:
Kofty rybne podajemy z bułeczkami na parze. Możemy polać je ulubionym sosem majonezowym i dodać do nich ulubioną surówkę (np. z czerwonej kapusty).