KLUSKI NA PARZE Z KREMEM MAKOWYM I PIERNICZKAMI
Przygotowanie
KREM MAKOWY:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą białą masę. Do utartych żółtek dodajemy ser mascarpone, ubijamy aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Do kremu dodajemy masę makową i delikatnie mieszamy rózgą. Wkładamy krem do lodówki na 15 minut.
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Na sitku do gotowania na parze układamy zamrożone kluski i gotujemy pod przykryciem przez 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
SPOSÓB PODANIA:
Kluski na parze układamy na talerzu. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Na każdą kluskę wyciskamy porcję kremu, a następnie wciskamy w krem pierniczek. Całość oprószamy cukrem pudrem.